Cuvée Maria – Brut Rosé

?

Cuvée Maria is een hommage aan de moeder van sommelier Gunther De Grom. Als initiatiefnemer van het merk Champagne de Gromard wilde hij na de succesvolle lancering van Cuvée Marcel, het gamma verder uitbreiden. Tijdens haar 80ste verjaardagsdiner werd de eerste fles gekraakt en gesmaakt in het bijzijn van haar kleinkinderen en achterkleinzoon. Rosé wordt vaak als “iets voor vrouwen” omschreven vanwege zijn rose kleur, maar vandaag drinken evenveel mannen als vrouwen dit heerlijke product.

Maria De Maegd met haar kleindochters Lien en Liesa De Grom.

De wijngaarden in het departement van de Aube profiteren van een semi-continentaal klimaat en staan overwegend op bodems van mergel, kalksteen en klei. Gezien de Pinot Noir en Pinot Meunier druiven in Côte des Bar beter tot hun recht komen dan in de noordelijke regio, bestaat deze cuvée voornamelijk uit Pinot Meunier (45%) en Pinot Noir (40%)  en een bescheiden aandeel Chardonnay (15%).

Cuvée Maria is een zogenaamde Brut Tradition. Brut houdt hier in dat de dosering suiker in de liqueur d’expedition slechts 9 gram/liter bedraagt en vrij droog aanvoelt in de mond. Deze rosé is deels een zogenaamde rosé de saignée (wijn die gemaakt wordt van het sap dat vrijkomt door het gewicht van de trossen nadat de druiven in de inoxkuip gestort worden) en deels wordt nog 15% rode wijn toegevoegd (een methode die in Europa enkel toegelaten is in de Champagne appellatie).

Al snel ontdekken we in deze cuvée discrete aroma’s van rode trosbessen en meloen. In de mond ervaren we gestoofd zwart fruit en een bescheiden aandeel vijgen, wat bijdraagt aan de finesse en complexiteit van deze culinaire Champagne.

Brut

Dosage: 9 gr/liter

ROSÉ

  • 45% Pinot Meunier
  • 40% Pinot Noir
  • 15% Chardonnay

 

waarvan:
85% rosé de saignée
15% rode wijn